Evankeliumi

Luuk. 5: 1-11

Kun Jeesus eräänä päivänä seisoi Gennesaretinjärven rannalla ja väkijoukko tungeksi hänen ympärillään kuulemassa Jumalan sanaa, hän näki rannassa kaksi venettä. Kalastajat olivat nousseet niistä ja huuhtoivat verkkojaan. Jeesus astui toiseen veneistä ja pyysi Simonia, jonka vene se oli, soutamaan rannasta vähän ulommaksi. Sitten hän opetti kansaa veneessä istuen.
    Lopetettuaan puheensa Jeesus sanoi Simonille: ”Souda vene syvään veteen, laskekaa sinne verkkonne.” Tähän Simon vastasi: ”Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.” Näin he tekivät ja saivat saarretuksi niin suuren kalaparven, että heidän verkkonsa repeilivät. He viittoivat toisessa veneessä olevia tovereitaan apuun. Nämä tulivat, ja he saivat molemmat veneet niin täyteen kalaa, että ne olivat upota. Tämän nähdessään Simon Pietari lankesi Jeesuksen jalkoihin ja sanoi: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Hän ja koko hänen venekuntansa olivat pelon ja hämmennyksen vallassa kalansaaliin tähden, samoin Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, jotka olivat Simonin kalastuskumppaneita. Mutta Jeesus sanoi hänelle: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” He vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta.

naaraaja.jpg

Saarna

Tänään vietämme siis apostolien päivää. Muistelemme sitä, millaisia ihmisiä Jeesus kutsui työhön. Punainen liturginen väri puolestaan muistuttaa siitä, miten noille työhön kutsutuille usein kävi. Jo varhain keskiajalla on vietetty apostolien Pietarin ja Paavalin päivää heidän marttyyrikuolemansa muistoksi, tuo muistopyhä oli 29.6. Heidät surmattiin perimätiedon mukaan Roomassa keisari Neron toimeenpanemissa vainoissa vuonna 67 jälkeen Kristuksen. Pietari ristiinnaulittiin ylösalaisin ja Paavalin pää katkaistiin miekalla. Kun apostolien päivät Ruotsi-Suomessa poistettiin vuonna 1772, myös Pietarin ja Paavalin päivä erillisenä pyhänä lakkasi. Sittemmin sen tekstit on sijoitettu tähän sunnuntaihin.

Nykyisin tänä sunnuntaina muistellaan kaikkia apostoleja, ei pelkästään Pietaria ja Paavalia. Pyhän tekstit puhuvat apostolien kutsumisesta ja opetuslapsen tehtävästä laajemminkin. Tämä ensimmäisen vuosikerran evankeliumi keskittyy nimenomaan siihen, miten opetuslapset kutsuttiin ja siihen tehtävään, jonka Jeesus heille kertoo antavansa.

Kun Simon edeltävänä iltana lähti työhön, hän ei varmasti aavistanut, että työpäivä olisi mitenkään tavallisuudesta poikkeava. Tai sikälihän kalastajan työpäivät varmasti vaihtelevat, että joskus verkot täyttyvät helpommin ja välillä kala ei vaan syö ja työpäivä on taistelua. Ja jälkimmäistä oli Simonin työpäivä – tai oikeastaan yö - ollut. Oli oltu järvellä koko yö, eikä oltu saatu saalista. Pettyneenä oltiin pesemässä verkkoja ja luovuttamassa, ehkä seuraava yö kohtelisi heitä sitten vuorostaan lempeämmin.

Mutta sitten tapahtui jotain odottamatonta, se mitä Simon ei työhön lähtiessään voinut aavistaa. Viisas opettaja nousi kyytiin ja pyysi Simonia soutamaan irti rannasta. Ja sieltä Simonin veneestä tämä sitten opetti koolle kokoontunutta kansaa. Evankeliumi ei kerro, mitä Simon tuosta opetuksesta ajatteli, koskettivatko Jeesuksen sanat häntä. Mutta se, mitä sitten tapahtui, sai hänet vakuuttumaan siitä, että tuossa opettajassa oli jotakin pyhää.

Opettaja pyysi häntä laskemaan verkkonsa vielä kerran. Simon kertoi, että koko yö oli kalastettu vailla tulosta, mutta jos opettaja kerran pyysi, niin voisihan hän vielä kerran verkkonsa laskea. Oliko sitten kohteliaisuutta vierasta kohtaan vai olivatko Jeesuksen sanat todella koskettaneet häntä, että hän pyyntöön suostui. Ja varmasti hän oli jälkikäteen tyytyväinen, että suostui. Kun järvestä nostettiin niin paljon kalaa, ettei verkko tahtonut kestää!

Siinä hetkessä Simon tajuaa olevansa kosketuksissa pyhän kanssa. Hän heittäytyy Jeesuksen eteen ja sanoo: ”Mene pois minun luotani Herra! Minä olen syntinen mies!”

Niin, Jeesus kutsuu matkaansa syntisen Simonin, josta alkaa myöhemmin käyttää nimitystä Pietari ja tämän veljen Andreaksen. Kaksi vaivaista kalastajaa. Ja opetuslapsista toinenkin veljespari, Johannes ja Jaakob, Sebedeuksen pojat, olivat ainakin kalastajia. Tuon ajan kalastaja tuskin oli edes lukutaitoinen, siksipä varmaan kukaan ihan Jeesuksen lähimmästä piiristä ei laittanutkaan kirjoihin ja kansiin ajatuksiaan Jeesuksesta, heillä ei olisi ollut taitoa siihen. Kalastajan tarvitsi ehkä sen verran ymmärtää numeroita, että tiesi mitä tuotteistaan pyytää, se riitti.

Syntinen ja toistaitoinen, mitäpä Jumala tekisi sellaisen ihmisen seurassa? ”Mene pois Herra”, oli Simonin pyyntö.

Meistäkin ehkä tuntuu, että me emme ole tarpeeksi arvokkaita Jumalan työtovereiksi. Itselleni ainakin aina välillä iskee ahdistus siitä, että en ole riittävän hyvä ihminen tätä papin kaulusta kantamaan. Meillä on jokaisella jotakin puutteita, itsekkyys, itsekeskeisyys, aika ei riitä, ohitamme lähimmäisen, sorrumme syntiin kerta toisensa jälkeen ja niin edelleen. Simonin tavoin ajattelemme, että emme ole Jumalalle tarpeen tai mieleen tällaisina. Mene pois Herra!

Mutta Raamatun tarkempi tarkastelu kertoo millaisia ihmisiä Jumala työhönsä kutsuu. Sain tällaisen listan käteeni, en tiedä, kuka tämän on alun perin koonnut, mutta koska olen nähnyt tästä kahta eri versiota suomeksi, aion veikata, että se on alun perin ollut ulkomaankielinen ja sillä on pari eri suomentajaa.

Lista on otsikoitu, keitä Jumala käyttää työssään ja se kuuluu näin.

Nooa oli juoppo
 Abraham oli liian vanha
 Iisak oli haaveilija
 Jaakob oli valehtelija
 Leea oli ruma
 Josef oli hyväksikäytetty
 Mooses änkytti
 Gideon pelkäsi
 Simsonilla oli pitkät hiukset ja hän oli naistenkaataja
 Rahab oli prostituoitu
 Jeremia ja Timoteus olivat liian nuoria
 Daavid oli avionrikkoja ja murhaaja
 Jeremia oli masentunut
Elia oli itsetuhoinen
 Jesaja saarnasi alasti
 Joona pakeni Jumalaa
 Noomi oli leski
 Job joutui konkurssiin
 Johannes Kastaja söi ötököitä
 Pietari kielsi Jeesuksen
 Opetuslapset nukahtivat rukoillessaan
 Martta murehti kaikesta
 Samarialainen nainen oli eronnut - useammin kuin kerran
 Sakkeus oli lyhyt
 Paavali oli liian uskonnollinen ja vainosi kristittyjä
 Timoteuksella oli mahahaava
 Lasarus oli kuollut!

 

Kuultuasi tämän listan, mitä ajattelet? Voisiko Jumalalla olla käyttöä sinulle? Jumalan piti tulla ihmisenä maan päälle, että me ymmärtäisimme häntä. Työssään hän tarvitsee tavallisia ihmisiä tavoittamaan tavallisia ihmisiä. Se, että Jeesus otti lähelleen Simonin, joka myöhemmin kielsi hänet tosipaikan tullen, kertoo armon sanomaa. Erehtyneinä ja eksyneinä meillä on silti paikka Jumalan luona. Varmasti on parempia ja ansioituneempia kalastajia, kuin sinä tai minä. Mutta Jumala haluaa käyttää juuri meitä siinä, että hänen rakkautensa täällä tulee ilmi. Pää pystyyn, älä pelkää, sinä kelpaat Jumalalle kaikkine puutteinesi, kun haluat vain hänen luokseen tulla!