Olimme viikonloppuna seurakunnan nuorten kanssa joululeirillä. Nukuttua ei tullut kovinkaan montaa tuntia, joten ajattelin, että nyt maanantaina tekisin lyhyen työpäivän ja ottaisin univelkaa takaisin. Toisin kuitenkin kävi. Aamulla töihin ajellessa sain puhelun, että kollega, jonka piti pitää tänään nuorten messu, on sairaana... pitäisinkö siis  nuortenmessun? Tottahan toki! Aloin heti töihin päästyä kirjoittamaan liturgiaa ja jaan tässä johdanto-osan siitä.

Johdatus synnintunnustukseen:

Eilen aika monikin teistä oli varmaan laulamassa Hoosiannaa kirkossa. Joskus ennen teidän syntymää oli sellaisia TV-sarjoja, kuin Manit bois ja Pulttibois. En muista kummassa, mutta jommassakummassa oli James Potkukelkka niminen roolihahmo, joka tunnettiin myös apuva-miehenä, koska hän huusi koko ajan ”Apuva! A-puu-va!” Siitä hahmosta tuli niin suosittu, että ihmiset alkoivat käyttää tuota apuva-huutoa kaikkialla ja pelastuslaitokselta käskettiin kaikkien lopettaa avun huutaminen, jos ei ollut oikeasti hätä, koska koskaan ei voinut tietää, tarvitsiko joku todella apua ja apu saattoi jäädä saamatta, kun luultiin, että toinen vain pelleilee. Apuva-mies pakotettiin muuttamaan huutonsa ja sen jälkeen hän sai huutaa vain ”helppivä!”

Mietin eilen, että jos tämä suomalainen sketsisarja dubattaisiin hepreaksi, huutaisiko James Potkukelkka ”Hoosianna!”, sillä sehän tarkoittaa ”auta, pelasta”. Me huusimme eilen Hoosiannaa mutta ihan luvan kanssa, sillä ilman Jeesusta me olisimme oikeasti hädässä. Mutta Poikansa tähden Jumala on luvannut antaa meille syntimme anteeksi ja pelastaa meidät hädästä. Siksi saamme turvallisin mielin tunnustaa syntimme Jumalalle ja huutaa Hoosianna.

 

Synnintunnustus:

 Rakas Taivaan Isä,
sinä näet, että olemme olleet toisillemme ikäviä, puhuneet toisistamme pahaa tai sulkeneet toiset ulos seurastamme. Hoosianna, auta meitä!
Olemme olleet tottelemattomia sinua kohtaan ja rikkoneet käskyjäsi. Hoosianna, auta meitä!
Olemme olleet itsekkäitä, tuijottaneet omaan napaamme ja vähät välittäneet muiden hädästä. Hoosianna, auta meitä!
Olemme tehneet oman tahtomme mukaan, emmekä sinun tahtosi ja nyt olemme joutuneet vaikeuksiin. Hoosianna, auta meitä!
Omatuntomme painaa ja vaivaa meitä. Puhdista meidät kaikista synneistämme ja anna meille rauha. Hoosianna, auta meitä!

Synninpäästö:

Näin sanoo Herra: ”Älä pelkää minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky, eikä minun rauhanliittoni horju.”

Aamen.

 

Onnellista ja siunattua joulunodotusta teille kaikille! <3